Вища освіта чи середня спеціальна: як обрати правильний шлях

Чим старше стає школяр, тим складнішими є муки вибору майбутньої спеціальності та навчального закладу, де її здобувати. Добре, якщо дитина має сформовану мету з чітким баченням свого майбутнього. Наприклад, підліток точно бачить себе фінансистом і вже обрав коледж kibit.edu.ua, проте у багатьох випадках ситуація прямо протилежна.

То як зробити вірний вибір та направити сина чи доньку на правильний шлях щодо майбутньої професії? Розглянемо декілька варіантів, що допоможуть визначитись з вибором фаху та місця навчання.


Вища освіта чи середня спеціальна

ВНЗ чи коледж?

У свідомості багатьох батьків, особливо старшого віку, є стереотип, що лише вища освіта може прокласти шлях до успішної кар'єри та статусу дитини. Насправді це вже давно не так. З радянських часів існувала норма надання розряду чи керівної посади виключно власникам дипломів вишу, але зараз, в умовах ринкової економіки та приватного бізнесу, на перший план виходить не тип диплома, а знання та практичні кейси, які розбирають під час навчання.

При виборі коледжу або технікуму з якісною програмою навчання ваша дитина економить час (адже на здобуття середньої спеціальної освіти потрібно менше часу) та отримує великий багаж знань, яких цілком достатньо для старту роботи за спеціальністю.

Окрім того, після закінчення коледжу кожен охочий може продовжити навчання у ВНЗ за аналогічною або близькою спеціальністю. В такому випадку можна обрати:

  • вступ на 2-3 курс після профільного коледжу (у випадку навчання в КІБІТі – відразу на третій);
  • вступ до університету на вечірню форму навчання;
  • працевлаштування з подальшим навчанням на заочній формі у випадку необхідності диплома щодо вищої освіти.

Приватний чи державний?

Знову ж таки, на базі ментальної пам’яті радянських часів більшість батьків впевнені, що лише державний ВНЗ має рейтинг довіри у роботодавця та авторитет в міжнародних колах. Це не так. Приватні ВНЗ вже давно і активно конкурують з державними в рейтингу вишів України, а в ситуації з середньою спеціальною освітою у значній частині випадків приватні коледжі готують більш підготовлених спеціалістів до практичних завдань

Вся річ у тому, що приватні навчальні заклади підходять до питання навчання з більш практичної точки зору, виділяючи більше часу студента на реальні кейси з практики бізнес-компаній. У багатьох коледжах активно застосовується практика залучення чинних підприємців в якості лекторів, гостей практикуму або кураторів проєктів.

Очевидно, що при виборі між державним та приватним навчанням велику роль відіграє вартість та наявність безкоштовних місць за держбюджетом в державних ВНЗ та коледжах. Проте великий конкурс та постійне зменшення кількості місць з безплатним навчанням безповоротно ведуть до уніфікації питання приватного навчального закладу та державного.


Попередня профорієнтація.

Відомо, що понад 80% випускників українських вишів та коледжів працюють не за спеціальністю навчання. Щоб не витратити час та гроші задарма, зверніть увагу на профорієнтаційне тестування, яке варто пройти за пів року до закінчення школи.

Після пройденого тесту дитина отримає результати, де будуть вказані її сильні сторони (комунікація, логічне мислення, схильність до творчих професій тощо) та рекомендації щодо вибору майбутньої професії.

Для глибшого аналізу існують п’ятиденні курси, де старшокласника занурюють в атмосферу різних спеціальностей та пропонують приміряти роль в кожній конкретній професії. По закінченню навчання дитина отримує дані щодо профорієнтації та й сама, за власними відчуттями, розуміє, що їй ближче з пройдених практичних кейсів.

Комментарии пользователей: "Вища освіта чи середня спеціальна: як обрати правильний шлях"



Если вам есть что сказать об этом заведении, вы можете оставить отзыв в системе комментариев. Пожалуйста, оставляйте только обоснованные отзывы, чтобы другие посетители, которым на данный момент интересна информация про компанию , смогли увидеть конструктивные мнения.

Чтобы прокомментировать , регистрация не нужна. Напишите свое имя, имейл (по желанию) и сам текст отзыва. Напоминаем, что отзывы по компании , которые будут необоснованными, с использованием нецензурной лексики и т.д. могут быть удалены модератором портала без уведомления автора.



Добавить комментарий ↑ в начало


Обучение: статьи и советы

Комплексні послуги бюро перекладів

Послуги перекладу текстів сьогодні можна зустріти практично скрізь. Але чи легко знайти агентство, яке пропонує комплексні послуги та працює...

Хто такий Зевс: чим цікавий головний бог Олімпу

Зевс (Zeus) - це головний бог давньогрецької міфології, якого вважали королем богів і паном Олімпу. У давньогрецькій міфології його вважають...

Хто має право брати участь у публічних закупівлях Прозорро?

Публічні закупівлі в системі Прозорро відкриті для участі різних учасників ринку. Ця система створена для забезпечення прозорості та конкуре...

Главные отличия топовой международной бизнес-школы

Специализированное образование необходимо всем без исключения, начиная от ИТ-специалистов и чиновников, заканчивая предпринимателями и руков...

Обучение на Link.ua:

IT школа "GoMother"

Ваш ребенок проводит много бесполезного времени перед компьютером? Может играет в Minecraft (майнкрафт)? У него нет мотивации учиться? Он ничем не интересуется?...

Автошкола "Навигатор"

Больше десятилетия назад на рынок автошкол пришел «Навигатор» - молодая команда амбициозных, полных желания и рвения людей. С 2004 года мы выпустили в свет боле...

Школа иностранных языков "LONGMAN Language School"

Языковая школа Longman (LLS) – это новейшая и эффективная школа европейского образца с демократической атмосферой отношений, молодыми и энергичными преподавател...